هدف این مقاله کوتاه معرفی اجمالی نکات مفیدی در خصوص انتخاب استاد راهنما برای مقطع دکتری است. شما با خواندن این مقاله مطالب بسیار مهم و حائز اهمیتی را درخصوص اینکه استاد راهنما شما چه کسی باشد خواهید یافت و چگونگی ارتباط با استاد راهنما در اختیار شما قرار خواهد گرفت. برای اخذ مشاوره در مورد انتخاب استاد مناسب برای دوره دکترا با مشاورین مجرب موسسه مپتاعلم تماس بگیرید. مشاورین ما با تجربه انتخاب استاد برای خود و همچنین تعداد زیادی از مشتریان موسسه تلاش خواهند کرد تا نکات مبهم ذهن شما در راه اخذ پذیرش دکترا شفاف کنند.
 
موضوعی که برای تمامی دانشجویان تحصیلات تکمیلی صادق است این است که افراد دلایل مشخصی برای ورود به دانشگاه ها دارند. مهمترین دلیل علاقه دانشجویان ایرانی برای ادامه تحصیل علاقه به موضوع تحقیقاتی استاد مورد نظر و گروه تحقیقاتی وی می باشد.
یافتن استاد مورد نظر چندین روش متعدد دارد و این روش برای رشته های مختلف متفاوت و گاهی حتی در تضاد با یکدیگر است. در مورد برخی از دانشجویان که در بخش علوم پایه هستند، ممکن است یک پروژه که در وبسایت­های معرفی پوزیشن های دکتری تبلیغ شده است انتخاب شود. در این شرایط بسیار مهم است استاد سوپروایزر که دانشجو را در این پروژه هدایت می کند را اندکی بیشتر شناخت. این شناخت با خواندن مقالات ارائه شده استاد در سالهای اخیر و یا روش­های دیگری انجام می پذیرد.
در مورد رشته­ هایی که معمولا کمتر پروژه ­های تعریف شده در سایت­ ها تبلیغ می­شود، (که در اغلب موارد در بخش هنر، علوم انسانی و علوم اجتماعی می­باشد) دانشجو می بایستی با توجه به رشته­ای که قبلا در آن کار کرده و احتمالا مقاله دارد، استاد پیدا کرده و مذاکره با وی را آغاز کند.
در هر حال با وجود تمامی این موارد در تمامی رشته­ها، سوپروایزر(استاد راهنما) نقش بسیار مهمی در شروع حرفه اکادمیک خواهد داشت. رابطه دانشجو و استاد راهنما یک مورد بسیار مهم و تعیین کننده در جهت موفقیت در یک دوره دکترا می باشد پس حتما در این مورد تحقیق کنید. خبر بد در این خصوص این است که استاد راهنما بر روی درخت سبز نمی شود و فقط یک مکان برای یافتن آنها وجود ندارد!! پس باید برای یافتن استاد راهنما دست به کار شده و تمام تلاش خود را بکنید.
در ابتدا، نیاز دارید که بدانید در مورد چه چیزی می خواهید تحقیق کنید و احتمالا یک پیش نویس از پروپوزال خود تهیه کنید. در این حالت می توانید یک پیشنهاد تحقیق کامل را بر اساس دانش و علایق خود و معمولا در ادامه تحقیقات دوره فوق لیسانس، آماده کرده و به دنبال یک استاد راهنما بگردید. در این حالت پروپوزال شما باید خیلی خوب و بی عیب باشد تا از طرف اساتید راهنما مورد انتقاد شدید قرار نگیرد. در صورتی که پروپوزال آماده ندارید باید بر اساس علایق تحقیقاتی اساتید و یا پوزیشن های معرفی شده در سایتهای مرتبط به دنبال استاد باشید.
برای دانشجویان ایرانی که به دنبال ادامه تحصیل در خارج هستند، مهمترین و جامع ترین روش انتخاب استاد استفاده از ایمیل است. برنامه ریزی برای ارتباط مستمر با اساتید با دانستن نکات ریز نحوه ارسال ایمیل برای اساتید، زمان ارسال ایمیل و غیره نقش بی بدیلی در یافتن استاد مورد علاقه شما را دارد.
 
به دنبال چه مواردی بگردیم؟
برای شناخت یک استاد، مقالات منتشر شده استاد در سالهای اخیر، کتاب­ها، گزارشات، نمایشگاه ها و کنفرانس هایی که استاد در آنها شرکت کرده است، ورکشاپ هایی که استاد در آنها به انتقال تجربیات خود پرداخته و همچنین دانشجویان دکترا کنونی وی مهمترین منبع جمع آوری اطلاعات برای شناخت استاد و فیلد تحقیقاتی وی است. اگر استادی برای شما بسیار مهم است و حس می کنید شدیدا به کار با او علاقه مند هستید هر آنچه در گوگل در مورد آن استاد موجود است را باید بیابید.
 
 چه جاهایی را جستجو کنیم؟
پایگاه داده های علمی: به شما داده های زیادی داده می شود تا جستجوی خود را اصلاح کنید. به عنوان مثال، شما می توانید بیشترین موارد ذکر شده را جستجو کنید. این به شما یک ایده می دهد که چه کسانی پژوهشگران برجسته ای هستند.
کتاب های درسی آکادمیک
وبلاگ های علمی: با دقت انتخاب کنید و مشخص کنید که کدامیک از آنها توسط کارشناسان در این زمینه نوشته شده اند ( پایگاه های علمی و کتاب های درسی)
وب سایت های دانشگاهی و پروفیل های دانشگاهی
 این به ویژه در کشورهایی که نظرسنجی های ارزیابی تحقیقات ملی در حال انجام است (مانند چارچوب تحقیقاتی در انگلستان) مرتبط است و پایگاه های تخصصی در وب سایت های دانشگاهی به روز می شوند.
پایگاه داده های پوزیشن های دکتری
قوانین طلایی برای برقراری ارتباط اول:
1.     عنوان استاد را چک کنید. اگر آنها پروفسور نیستند هیچ وقت آنها را پروفسور خطاب نکنید.
2.     سعی کنید تا اساتید را جذب کنید. به این معنی، به آنها در مورد خود یک نکته جالب در مقالات آنها بگویید و نشان دهید که چقدر به موضوع تحقیقی آنها علاقه­مند هستید.
3.     اگر مطالب یک ایمیل را در ایمیل دیگر کپی می کنید، بررسی کنید که همه اطلاعات مربوطه را مطابق با کسانی که در حال ارسال ایمیل به آنها هستید تغییر داده­اید. ( نظر یکی از کارشناسان موسسه: شاید باور نکنید که تعداد بسیاری از دانشجویانی که برای استاد من نامه نوشته بودند اطلاعات استاد را کاملا غلط نگارش کرده بودند. در بسیاری از موارد نام دانشگاه، یا کشور استاد اشتباه نوشته شده بود. این ایمیل ها در همان لطخه اول پاک میشوند.)
4.     سعی کنید ایمیل ها کوتاه و صریح باشند و در آنها از مطالب رویاپردازانه مانند “رویای من برای انجام یک دکترا” یا “پروژه من در حال تغییر جهان است.  اجتناب شود.
5.     تقاضای پاسخ سریع به ایمیل خود را نکنید.
6.     بسیار مهم است که شما واقعا نشریات و مقالات آن ها را خوانده باشید. زیرا گاهی اساتید سریعا به ایمیل شما جواب مبدهند و از شما سوالی در مورد مقاله خود می پرسند. جواب سریع شما به ایمیل آنها نشانگر علاقه واقعی شما به فیلد و خواندن مقالات است.
 
در انتها باید این واقعیت تلخ را نیز بپذیرید که همه اساتید پاسخ ایمیل های ارسالی شما را نخواهند داد. دلیل این کار ضعف رزومه شما نیست، فقط به این دلیل است که اساتید بسیار مشغول هستند و معمولا روزی 100 تا 200 ایمیل مانند ایمیل شما دریافت می کنند. با این حال، شما باید نهایت تلاش خود برای برقراری تماس با استاد ها را داشته باشید. عوامل مهم و تاثیر گدار در پذیرش، پشتکار، داشتن مشاور خوب و اندکی شانس است.
 
شما عزیزان می توانید در خصوص موضوع بسیار مهم انتخاب استاد راهنما برای مقطع دکتری با موسسه مپتاعلم در تماس باشید. استاد راهنما و یافتن آن ممکن است سوالات بیشتری را در ذهن شما ایجاد نماید که همچنین می توانید برای یافتن اطلاعات تکمیلی در این زمینه با مشاورین موسسه به صورت حضوری نیز مشاوره داشته باشید.