کشور ترکیه کشوری اوراسیایی (اروپایی- آسیایی) است که هم دارای فرهنگ غربی می باشد هم فرهنگ شرقی؛ زبان رسمی مردم ترکیه ، ترکی است اما زبان های ارمنی و کردی نیز در میان برخی از مردم و قوم ها رایج می باشد. ادامه تحصیل در ترکیه با داشتن دانشگاه های معتبر در سطح جهانی با امکانات بسیار عالی و هزینه های بسیار مناسب مقصد بسیاری می باشد. دانشگاه های ترکیه اعتبار علمی بسیار بالای برخوردار است و اغلب دانشگاه ها برای ارتقاء سطح علمی خود با دانشگاه های معتبر جهانی ارتباط مستقیم دارند به طور مثال دانشگاه حاجت تپه ترکیه به طور مستقیم با دانشگاه هاروارد آمریکا در ارتباط است. دانشجویانی که قصد تحصیل در ترکیه را دارند به دلیل عدم آشنایی با سیستم دانشگاهی این کشور در بیشتر مواقع دچار مشکل میشوند شما باید قبل از اقدام اطلاعات لازم را کسب نمایید و بعد اقدامات بعدی را انجام دهید.

شرایط تحصیل و اعزام دانشجو به ترکیه

اغلب هموطنان ما تحصیل در ترکیه را به جهت همسایگی و هم از جهت اشتراک های فرهنگی انتخاب می کنند، مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل نیز می تواند در کنار راه های دیگر مهاجرت مثل سرمایه گذاری در ترکیه ، اخذ ویزای کار در ترکیه ، مهاجرت به ترکیه از طریق خرید ملک با شما کمک کند. البته شایان ذکر است در این کشور معمولاً افراد به می توانند نسبت به اخذ اقامت ترکیه اقدام کنند ولی اخذ تابعیت ترکیه امری بسیار دشوار و تقریباً محال است!

شرایط تحصیل و پذیرش از دانشگاه های ترکیه

ترجمه گواهینامه های تحصیلی و ریز نمرات مقاطع قبل

در صورتی که داوطلبی فارغ التحصیل دوره کاردانی و سپس کارشناسی ناپیوسته بوده است بایستی نمره معدل وی توسط مسئول ثبت نام به صورت میانگین معدل دوره کاردانی و معدل کارشناسی محاسبه و سپس به میزان آن از مبنای ۱۰۰ تبدیل گردد.

در ترکیه پس از قبولي در امتحان نهايي دبيرستان, دانش آموزان به تحصيل در دانشگاههای ترکیه مي پردازند. در دانشگاه هاي تركيهدوره كارداني دو سال، دوره كارشناسي چهار سال و دوره كارشناسي ارشد دو سال است. برخي از دانشگاههای ترکیه پيش از شروع آموزش دانشجويان يك سال دوره زبان انگليسي را برگزار مي كنند، در صورتي كه دانشجو در امتحان تعيين سطح زبان نمره قبولي را كسب كند از گذراندن اين يك سال معاف مي شود. حدود ۸۲۰ مؤسسه آموزش عالي در تركيه وجود دارند و تعداد كل پذيرفته شدگان در دانشگاههای ترکیه بيش از يك ميليون نفر است.

turkey01

دواطلبان مراجعه کننده به دانشگاههای ترکیه:

۱- داوطلبان برای ورود به دانشگاههای ترکیه می‌باید دارای مدرک فارغ التحصیلی از دوره متوسطه باشند و یا دانش آموز سال آخر تلقی شوند.

۲- داوطلبان ورود به دانشگاههای ترکیه میباید دارای تابعیت خارجی داشته و یا در صورت وجود دو تابعیتی میتواند هموطن یکی از کشورهای ترکیه یا جمهوری ترک نشین قبرس بوده باشد.

۳- چنانچه پیشتر وضعیت دو گانه در تابعیت بوده و بعد از آن از یکی از تابعیتهای کشورهای ترکیه و جمهوری ترک نشین قبرس خارج شده باشند، از سال ۲۰۱۱ در صورت ادامه تحصیل بخشی یا تمامی‌دوران دوره متوسطه در ترکیه، باز میتوانند به عنوان داوطلبان خارجی ورود به دانشگاههای ترکیه محسوب گردند.

۴- افرادی که دارای تابعیت جمهوری ترکیه بوده ولی دوران تحصیل متوسطه را در جمهوری ترک نشین قبرس به پایان برسانند به عنوان داوطلب خارجی محسوب میشوند.

۵- افرادی که خارجی بوده ولی به جهت آیین نامه انضباطی از یکی از دانشگاهها و یا موسسات آموزش عالی اخراج شده باشند، نمیتوانند به عنوان دانشجوی خارجی و داوطلب ورود به دانشگاههای ترکیه برشمرده شوند.

در دانشگاههای ترکیه برای پذیرش دانشجویان در مقاطع تحصیلی فوق لیسانس و دکترا  برای تحصیل در ترکیه کنکور سراسری تخصصی برگزار نمی شود ، بلکه دانشگاههای ترکیه مدارک مورد نیاز و امتیازهای مورد نیاز را به صورت جداگانه درخواست کرده و از طریق انجام مصاحبه و یا برگزاری امتحانات داخلی دانشجویان را پذیرش می کند .

دانشگاهها سالانه ۲ بار اقدام به اعلام ظرفیت و پذیرش دانشجو در مقاطع فوق لیسانس و دکترا می کنند که داوطلب در صورت آماده بودن مدارک و نتایج آزمونهای خود می تواند نسبت به اخذ پذیرش از دانشگاه اقدام نماید.

تحصیل در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا ترکیه

مقطع لیسانس در دانشگاه های ترکیه معمولاً 4 سال به طول می انجامد اما در بعضی از رشته ها مانند تحصیل پزشکی در ترکیه حدود 6 سال زمان می برد.

در دانشگاه های ترکیه پذیرش دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا از طریق آزمون سراسری نمی باشد و هر دانشگاه به صورت جداگانه اقدام به برگذاری امتحانات ورودی می کند. دانشگاه ها در سال 2 بار رشته هایی که در آن ها پذیرش دانشجو دارند را به همراه ظرفیت پذیرش اعلام می کنند و دانشجویان می بایست در رشته مورد نظر خود ثبت نام کنند و در امتحانات مربوطه شرکت کنند. جهت تحصیل در ترکیه در مقطع فوق لیسانس در دانشگاه های ترکیه حدود 2 سال و مقطع دکترا حدود 4 سال به طول می انجامد. دانشجویان در هر دو مقطع فوق لیسانس و دکترا می بایست در نیمی از دوره تحصیلی خود 20 تا 30 واحد درسی را پاس کنند و نیمه دیگر را صرف تحقیق روی پایان نامه و تحویل پایان نامه خود کنند.

دانشگاه های معتبر و مورد تایید وزارت علوم ترکیه

در اینجا به معرفی چند دانشگاه معتبر در ترکیه می پردازیم:

هزینه اجاره مسکن و خوابگاه در ترکیه

هزینه تحصیل در ترکیه به ویژه شهرستان‌های آن نسبت به استان‌های آن بسیار کم‌تر است. تحصیل در ترکیه برای دانشجویان در شهرستان هزینه کمتری دارد. استفاده از خوابگاه هم به مراتب خرج کمتری نسبت به تهیه مسکن در ترکیه دارد. دانشگاه‌های دولتی دارای خوابگاه هستند و هر کدام از خوابگاه‌ها دو یا چهار نفره هستند. هزینه‌های این خوابگاه‌ها از ۱۵۰ تا ۳۰۰ لیر شروع می‌شود. هزینه خوابگاه‌های خصوصی بسیار گران‌تر از خوابگاه‌های دولتی است. این هزینه‌ها ممکن است به ۷۰۰۰ لیر در سال هم برسد. البته این نوع خوابگاه‌ها از امکانات مرفه‌تری نسبت به خوابگاه‌های دولتی برخوردار هستند. هزینه اجاره خانه بستگی به مکان زندگی و نوع خانه فرق دارد و حداقل از ۳۰۰ لیر و حداکثر تا ۱۰۰۰ لیر است.هزینه های زندگی در ترکیه تقریبا مانند ایران است اما هزینه های پوشاک نسبت به ایران کمتر می باشد علاوه بر آن دانشجویان برای استفاده از وسایل نقلیه عمومی میتوانند از تخفیفات 50 درصدی دانشجویی استفاده کنند. هزینه های تحصیل معمولا بیش از 15000 دلار در سال است اما دانشجویان ممتاز می توانند از بورسیه و وام های تحصیلی استفاده کنند.
 turkey02

هزینه های تحصیل پزشکی در ترکیه

امروزه افراد زیادی هستند که قصد مهاجرت تحصیلی به کشور ترکیه را دارند ولی از هزینه های تحصیل پزشکی در ترکیهاطلاعاتی ندارند. در کشور ترکیه حدود ۲۰۰ دانشگاه وجود دارد که اکثر انها دانشگاه های دولتی هستند و بقیه دانشگاه های خصوصی می باشند . در این مقاله دانشگاه های ترکیه را دسته بندی کردیم تا بهتر بتوانید به انتخاب دانشکاه بپردازید .

دانشگاه های دولتی در کشور ترکیه :

هزینه این دانشگاه ها تقریبا رایگان می باشد . هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار در سال می باشد . به دلیل تقاضاء بسیار زیاد برای تحصیل در این دانشگاه ها متقاضی باید یک امتحان بین المللی YOS را پشت سر بگذارد

دانشگاه های خصوصی در کشور ترکیه :

برخی از دانشگاه های خصوصی در ترکیه دارای استاندارد های بسیار بالایی هستند و از نظر رتبه بندی در سطر بهترین رتبه بندی در دنیا قرار دارند . ورود به دانشگاه های خصوصی بسیار رقابتی می باشد و این دانشگاه ها نیازی به امتحان YOS ندارند ولی نمرات دیپلم و ریز نمرات دبیرستانی مهم می باشد .

معمولا در کشور ترکیه ۸۰ ٪ زبان تدریس در این دانشگاه ها به زبان انگلیسی می باشد که متقاضی نیاز دارد نمره زبان خوبی داشته باشد ولی میتواند برای زبان تحصیل در کشور ترکیه بین زبان ترکی و انگلیسی انتخاب داشته باشد .

دانشگاه های پزشکی ، دندان پزشکی و داروسازی دولتی :

تقاضا دانشحویان بین الملل برای تحصیل در دانشگاه های دولتی پزشکی بسیار زیاد می باشد . بنابراین شانس پذیرش برای این دانشگاه ها کم می باشد . برای افزایش شانس خود برای اخذ پذیرش متقاضی باید زبان ترکی خود را قوی کند و همچنین ازمون YOS را قبول شود .

دانشگاه های پزشکی ، دندانپزشکی و داروسازی خصوصی :

تعداد دانشگاه های خصوصی پزشکی از تعداد دانشگاه های عمومی  پزشکی در این کشور بیشتر می باشد . بنابراین متقاضی برای اخذ پذیرش در دانشگاه های خصوصی پزشکی شانس بیشتری دارد . هزینه دانشگاه های خصوصی پزشکی بین ۱۰.۰۰۰ تا ۲۵.۰۰۰ دلار در سال می باشد . زبان تدریس در ۲۰٪ از دانشگاه های خصوصی پزشکی انگلیسی و ۸۰٪ به زبان ترکی می باشد .

نکته بسیار مهم برای کلیه دانشگاه هایی که ازمون YOS را دارند این است که هزینه این ازمون ۱۵۰ دلار می باشد و در ۶۰ دانشگاه دولتی و خصوصی این ازمون انجام می شود .

برترین دانشگاه های پزشکی در ترکیه از نظر سطح علمی و رتبه بندی جهانی به شرح زیر می باشند :

دانشگاه کوچ :

دانشگاه کوچ در شهر استانبول می باشد و دانشگاه خصوصی پزشکی می باشد . که از نظر سطح علمی در رتبه یکم در کشور ترکیه و رتبه ۲۵۱ در جهان می باشد . برای ورود به این دانشگاه و اخذ پذیرش باید ازمون اس ای تی برای انگلیس زبان ها و YOS برای ترک زبان را متقاضی بگذراند . دانشگاه کوچ ۱۶ رشته در مقطع دکتری دارد . زبان تدریس در این دانشگاه انگلیسی می باشد که البته بعضی از دروس به زبان ترکی تدریس می شود . هزینه های تحصیل در دانشگاه کوچ برای دانشجویان بین المللی ۳۶۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار در سال می باشد .

دانشگاه استانبول :

دانشگاه استانبول در شهر استانبول می باشد و یکی از قدیمی ترین دانشگاه های این شهر می باشد . از نظر سطح علمی این دانشگاه در رتبه دوم در کشور ترکیه و رتبه ۲۰۰ در جهان می باشد . این دانشگاه از دانشگاه های دولتی می باشد . برای اخذ پذیرش از دانشگاه استانبول نیاز به امتحان YOS و یا اس ای تی می باشد . هزینه تحصیل در یک سال در دانشگاه دولتی استانبول ۲۰۰۰ دلار می باشد و برای دانشجویان خاورمیانه ۳۰۰ تا ۵۰۰ دلار در سال می باشد .

دانشگاه انکارا :

دانشگاه انکارا در شهر انکارا واقع شده است که ماننده دانشگاه استانبول دولتی می باشد که رتبه دوم از نظر سطح علمی را در کشور ترکیه به خود اختصاص داده است . برای اخذ پذیرش در این دانشگاه هم نیاز به ازمون YOS و یا اس ای تی می باشد . . شهریه این دانشگاه ۳۰۰۰  دلار در سال می باشد .

هزینه های تحصیل پزشکی در ترکیه در دانشگاه های دولتی در سال حدود ۲۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار می باشد که تقریبا رایگان می باشد .
 turkey04

اقامت پس از تحصیل در ترکیه

برای پیدا کردن کار حتما می بایست از طریق اینترنت بسیار جستجو و تحقیق نمایید و همچنین یک روزمه بسیار قوی در باب تخصصات و سابقه کار و همچنین موارد دیگر به طور کامل ارائه نمایید زیرا در کشور ترکیه بسیاری از شرکت ها هستند که به زبان روسی، آلمانی، انگلیسی و یا ایتالیایی صحبت می کنند لذا چنانچه شرایط شما را پذیرند قطعا شما را دعوت به مصاحبه خواهند نمود که البته بهترین شرایط برای اشخاصی که خیلی متخصص هستند کار در سفارت خانه ها، کنسول گری ها و سازمان های غیر دولتی می باشد اما همیشه برای این مشاغل رقابت بسیار شدید است. در ترکیه عطش بسیاری برای یادگری زبان انگلیسی وجود دارد لذا یکی از کارهایی که شخص می تواند انجام دهد آموزش زبان انگلیسی در آموزشگاه ها و یا به صورت خصوصی است که البته بایستی مدارکی مانند TESOL, TEFL, CELTA را داشته باشند. برخی از شرکت های بین المللی و یا سازمان های مطبوعاتی هستند که برای برخی از شعبه های خود در سراسر ترکیه نیاز به روزنامه نگار، ویراستار و سردبیر دارند که در این شرایط نیر امکان پیدا کردن کار وجود دارد. برخی از امکانات شغلی در حرفه توریست tourism گاهی اوقات در تابستان وجود دارد قابل ذکر است برای خانم ها پرستار بچه بودن در خانواده ای ثروتند در یکی از شهرهای بزرگ ترکیه است. اگر شما در حالی که در ترکیه هستید کار پیدا کنید این امکان وجود دارد که از شما درخواست شود از کشور خارج شوید و درخواست ویزای کار نمایید و با ویزای کار وارد شوید لذا برای دانشجویانی که در ترکیه تحصیل خود را به اتمام می رسانند اکان اخذ اقامت وجود ندارد و می بایست یا از طریق سرمایه گذاری و یا با ویزای کار به کشور ترکیه بازگردند و به صورت موقت در آن کشور اقامت داشته باشند. در قانون مربوط به اجازه کار ترکیه در بندی آمده است اگر شخصی که ملیت ترکیه ای دارد در کشور دیگری بدون ویزای کار مشغول به کار باشد شخص این امکان را دارد در کشور ترکیه بدون اخذ ویزای کار، فعالیت داشته باشد البته این در شرایطی است که قانون کشور متقابل اینگونه باشد بدین معنا که اگر ترکیه وارد اتحادیه اروپا شود بسیاری از اروپایی ها بدون اخذ ویزای کار این امکان را دارند در ترکیه مشغول به کار شوند. اجازه کار توسط وزارت کار ترکیه داده می شود و هیچ تضمینی وجود ندارد اگر شرکتی درخواست کار شما را بپذیرد وزارت کار شرایط شما را بپذیرد و ویزای کار را برای شما صادر نماید. ویزای کار در ابتدا یک ساله صادر می گردد و اگر شخص قادر باشد که ویزای کار خود را تمدید نماید ویزای تمدید شده وی سه ساله خواهد بود و سه ساله تمدید می گردد و اگر شرایط مساعد باشد سپس ویزای وی به مدت شش سال تمدید خواهد شد. اگر شخص هشت سال